Na de derby: de gevolgen

0
Pro League logo

Racing Genk en Sint Truiden hebben er een hitsige derby op zitten die niet volledig werd uit gespeeld. Tot twee keer toe moest de wedstrijd worden stilgelegd en bij dat tweede incident besloot scheidsrechter Visser ook meteen een einde te maken aan de partij. Maar krijgt Racing Genk nu een punt voor de 3-3 of komen er andere gevolgen?

VOORSPEL DE WEDSTRIJDEN VAN RACING GENK EN KRIJG EEN BONUS MET DE CODE ‘KRCGENKFANS’

We bladerden even door het interne reglement van de Pro League. Dat is kort geleden aangepast na de wantoestanden in een andere partij. Wie er verantwoordelijk is voor hetgeen gebeurd is? Dat is voor discussie en die zal maandag worden besproken op de raad van bestuur van de Pro League. Bij een gedeelde verantwoordelijkheid komt er een boete van 50.000 euro die gedeeld zal worden.

Daarnaast zal ook het Bondsparket een disciplinaire procedure opstarten tegen de twee clubs. De Geschillencommissie kan een maximumboete van 5000 euro, een (voorwaardelijke) wedstrijd achter gesloten deuren en alternatieve straffen opleggen. Bovendien moeten zij ook beslissen over de punten.

Puntenaftrek of match herspelen?

In theorie delen Sint Truiden en Racing Genk de verantwoordelijkheid. Als de Geschillencommissie straks ook zo oordeelt, verliezen beide clubs twee punten. Bovendien kan er nog een bijkomend punt worden afgetrokken, afhankelijk van de feiten. Daarbij hoort ook nog eens dat de wedstrijd herspeeld zal moeten worden achter gesloten deuren.

Bij de beoordeling van de feiten zal veel afhangen van het rapport dat scheidsrechter Visser heeft opgemaakt. Ook zal er gekeken worden naar het verslag van de aanwezige ‘match delegate.’

Geschillencommissie

Zodra die rapporten ingediend zijn, kan bondsprocureur Kris Wagner overgaan tot de strafvordering. Dat kan wel nog even duren, want voor matchonderbrekingen geldt de versnelde procedure niet. Omdat de uitslag van de wedstrijd ter discussie staat, zal de Geschillencommissie Hoger Beroep zich in eerste aanleg uitspreken over dit dossier. Beroep kan nadien enkel bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in