Fenomenale afgang in Salzburg

0

Racing Genk is er niet in geslaagd om in Oostenrijk van de nul af te geraken. De Limburgers begonnen slap aan de wedstrijd en liepen heel de tijd achter de feiten aan. Salzburg scoorde na twee minuten en nog voor het rustsignaal hadden ze er al vijf tegen de touwen liggen. Eindstand: 6-2.

“Zowel Club Brugge als Racing Genk staan meteen voor de wedstrijden waarin het zou moeten. Winst betekent een leuke campagne tot het einde, verlies betekent een zware campagne tot het einde.” De mannen van de Sjotcast, een podcast van Het Nieuwsblad, lieten niets aan de verbeelding over.

Felice Mazzu kon in de Champions League debuteren en deed dat met wat zowat zijn basiselftal zou moeten zijn de volgende weken. Ten opzichte van de wedstrijd tegen Charleroi kwamen Lucumi, Maehle, Ito en Samatta terug in de ploeg. Onder andere Cuesta, De Norre, Paintsil en Onuachu keerden terug naar de bank.

“Mannen, vanaf de eerste minuut hé.” Het moet zoiets geweest zijn dat zowel de coach van Red Bull Salzburg en Felice Mazzu naar hun spelers riepen, maar het was de thuisploeg die het vlotst de weg naar de netten vond. Met een simpel passje binnendoor werd de Noorse sensatie Haland voor doel gezet. Hij liet Coucke kansloos.

Een minuut en vijfenveertig seconden waren we bezig en de hoop op een stunt kon meteen de koelkast in. De Oostenrijkers bleven vol op het gaspedaal duwen, maar op termijn kwamen de Limburgers beter in de wedstrijd. Alsof ze zich moesten aanpassen aan het Champions League-niveau. En met een paar kansjes tot gevolg.

“Op een moment dat je voelt dat je naast deze ploeg kan komen, dan moet je extra opletten”, zei Hein Vanhaezebrouck profetische woorden. Ze waren nog niet uitgesproken, of Salzburg had er nog eentje tegen de touwen geknald. Opnieuw Haland, opnieuw was Coucke kansloos. Negentien is de Noor, die onlangs met Berge bij de nationale ploeg was.

Salzburg profiteerde van de mokerslag en ging door. Lucumi ging dan ook nog even postbode spelen en gaf de bal zomaar aan Hwang Hee-Chan. Ook hij liet Gaetan Coucke kansloos: 3-0. Op een stilstaande fase kon Racing Genk dan toch iets terug doen. Een vrije trap bleef hangen, de Colombiaanse verdediger Lucumi zette er zijn voet tegen: 3-1.

En wanneer Ito dan nog eens schuin voor doel werd gezet, leek het erop dat Genk de score nog verder zou milderen. We zaten dan al op twee minuten van de rust, maar in plaats van de rust te halen met die score, duwde Salzburg nog even door. Håland en Szoboszlai zorgden voor een zware 5-1-ruststand.

Maar meteen na de pauze zou blijken dat Racing Genk haar les helemaal niet heeft geleerd. Opnieuw een simpele pass door het centrum, Coucke moest tussenkomen of de zesde Oostenrijkse goal hing tegen de touwen. De superstorm, zoals die er in de eerste helft was, bleef uit. Gelukkig maar, want het leek er even naar uit te kijken dat de grootste nederlaag in de Champions League wel eens zou evenaart of zelfs verbroken kunnen worden.

Liverpool tegen Besiktas was een tijd geleden 8-1. Maar Samatta zou vlak na de pauze en die eerste reuzenkans voor de Oostenrijkers de score terug verminderen: 5-2. Een rake kopbal, zoals we van de Tanzaniaan gewoon zijn. Coucke kon zich echter bewijzen. De jonge doelman hield lang de vijf op het bord, maar moest zich op het uur toch gewonnen geven.

Ulmer was de man die het laatste doelpunt van de avond zou maken. En dat met dank aan Gaetan Coucke, die zich toch toonde in de Champions League ondanks de zes tegendoelpunten. Hij hield er minstens evenveel uit zijn doel. De verdediging, met Dewaest en Lucumi op kop, waren niet thuis op het Kampioenenbal. Er moesten nog wat boterhammetjes gegeten worden.

Samatta schrok zich tien minuten voor tijd een bult toen hij plots de rode prent onder de neus geduwd werd. Een typische tackle als je de bal verliest, niet gevaarlijk bleek uit de tv-beelden. De videoref riep, ze zijn er ook mee in de poules van de Champions League, de scheids kwam terug op zijn beslissing. Oef. De Tanzaniaan probeerde het even later vanop ruime afstand: hoog over.

In de slotfase van de wedstrijd probeerde de thuisploeg om nog een paar doelpunten te maken, maar in tegenstelling tot wat in de eerste helft lukte, liet Coucke zich niet meer passeren. Met een paar goeie reddingen bleef de doelman toch overeind. En zo maakt Racing Genk opnieuw kennis met de uitwedstrijden in de Champions League.

Acht jaar geleden verloren de Limburgers alle uitwedstrijden en met zware cijfers. Het is een ontgoocheling, maar laat dit straks maar een les zijn. Over een paar dagen wacht KV Oostende in de Jupiler Pro League.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reageer hier!
Geef hier je naam in